Michel Foucault: boterearen mekanismoak eta subjektibazioak hezkuntzan eta poliziagintzan - Sarasola-Fernández, Maria; Fernández-Iriondo, Jon (Inguruak. Revista Vasca de Sociología y Ciencia Política, 2025)
Postestrukturalismoak eskola edota polizia bezalako egungo instituzioen garapen eta funtzionamendua ulertzeko baliabideak eskaintzen ditu. Alderantziz ere, instituzio horiek oso lagungarriak dira korronte filosofiko honen kontzeptuak ulertzeko. Bereziki, Foucaulten pentsamenduak eskainitako tresna analitikoetan sakondu eta berauek aplikatzen ditu artikulu honek bi noranzkoko harreman horretan. Horretarako, estrukturalismotik postestrukturalismorako ibilbidea jasotzen du, baita Foucaulten pentsamenduaren ardatz den boterearen kontzeptuaren bilakaera ere. Ondoren, Foucault-en botere-mekanismo nagusietan sakontzen du, hots, subiranotasun, diziplina eta segurtasunean. Jarraian, botereak ezagutzaren, egiaren eta subjektibitatearen eraketan duen eragina aztertzen du, landutako kontzeptuek eskolaren eta poliziaren instituzioetan duten aplikagarritasuna arakatuz amaitzeko. Jasoa: 29 urtarrila, 2025; Onartua: 11 iraila, 2025.