Ondo bizitzearen adierazleak elkarlanean sortzeko proposamena - Zuluaga Mauri, Nerea (Inguruak. Revista Vasca de Sociología y Ciencia Política, 2020)
Sistema patriarkal, neoliberal eta kolonialistak naturari eta pertsonen bizi kalitateari ergindako kalteak zenbaezinak bihurtu dira. Baina garapenaren norabidea aldatu nahian eta paradigma berri baten baitan garatzen diren praktika eta teoriak asko dira. Hego globalean garaturiko, eta bereziki, jatorrizko herrietan sortu eta mantendutako ezagutzei erreparatuko ezkero, Ondo Bizitzearen paradigma aldaketa aurkitzen dugu, garapen kapitalistarekin izandako konfrontazio eta erresistentziatik garaturiko kritika sakona eta mundua ulertzeko bestelako ikuspegi bat eskaintzen dituena. Ekologismotik datorren ekodependentzia ideiarekin eta feminismoak proposatutako interdependentzien teoria eta praktikekin bat etortzeaz gain, bizitza soziala antolatzerako orduan espiritualtasunak duen zentraltasuna azpimarratuko genuke. Gainera, Ondo Bizitzearen dimentsio “izkutuenak” neurtzeko edo ikustarazteko adierazleak sortzeko Max Neefek (1977) giza garapenaren teoriei egindako ekarpen bat izan nahi dugu kontuan. Izan ere, pertsonen eta komunitateen Ongi Bizitzerako ezinbestekoak diren, aisia, afektua, zaintza, identitatea edota parte hartzea agertzen zaizkigu lehen aldiz garapenaren adierazle bezala, tokiko errealitate bakoitzean beharrizanok modu ezberdin eta anitzetara asetuko direlarik. Horregatik, Bizitza horren adierazleak tokiko errealitatean bertan eraikitzearen beharra azpimarratzen du. Alegia, talde edo komunitatearekin prozesu parte hartzaile bat abiaraziko litzateke. Era honetara, bizitza hobeago horren definizioan aurrera egiteko tresna praktiko bat aurkezten zaigu, praxia eta teoria uztartzen dituena.